doelpunt van de eeuw


doelpunt van de eeuw 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

doelpunt dat in een door de wereldvoetbalbond FIFA gehouden verkiezing verkozen werd tot mooiste doelpunt van de twintigste eeuw dat gemaakt werd tijdens het wereldkampioenschap voetbal

Algemene voorbeelden


Een van de beroemdste doelpunten is gemaakt door Diego Maradona in de wedstrijd van Argentinië tegen Engeland in 1986. Deze Hand-van-God-goal werd gemaakt met de hand (hands), hetgeen niet toegestaan is in voetbal. In 2002 konden voetbalfans bij een online-verkiezing door de FIFA het doelpunt van de eeuw tijdens een wereldkampioenschap kiezen. Winnaar werd het doelpunt van Maradona waarin hij in dezelfde wedstrijd tegen Engeland vanaf de eigen helft met zijn slepende bewegingen de Engelse verdedigers omzeilde en scoorde.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Doelpunt,

Het doelpunt waarmee Marco van Basten de 2-0 maakte in de finale van het Europees kampioenschap in 1988, is in Italië geëindigd als derde mooiste treffer van de eeuw. De goal van Diego Maradona in de kwartfinale tegen Engeland op het WK van 1986 werd gekozen tot doelpunt van de eeuw. Gigi Rivas goal in 1970 in de wedstrijd tussen zijn club Vicenza en Cagliari eindigde op de tweede plaats.

http://www.vi.nl/nieuws/van-basten-derde-in-doelpunt-van-de-eeuw.htm,

doelpunt van de eeuw 2.0

(voetbal; sport en recreatie)

doelpunt dat zo mooi is dat het uitgeroepen zou moeten worden tot mooiste doelpunt van de eeuw

Algemene voorbeelden


Coach Alex Ferguson van Manchester United zocht na het veiligstellen van de landstitel naar superlatieven om de tweede treffer van Robin van Persie tegen Aston Villa te omschrijven. De Rotterdammer volleerde op magistrale wijze raak na een pass van Wayne Rooney. "Voor mij is dit het doelpunt van de eeuw, wat een knal", meldde Ferguson in gesprek met Sky Sports.

http://www.nu.nl/voetbal/3404251/dit-was-doelpunt-van-eeuw.html,

De naam van Zlatan Ibrahimovic ligt vandaag op ieders lippen na een doelpunt uit duizenden. De spits scoorde tegen Engeland vier keer, maar één daarvan - een even magistrale als wonderlijke omhaal - kan met gouden letters worden bijgeschreven in de vuistdikke annalen van de voetbalsport [...]. Voor de Daily Telegraph was het vandaag niettemin zo klaar als een klontje: 'Doelpunt van de Eeuw', kopte de Britse krant.

http://www.ad.nl/ad/nl/1054/Ligue-1/article/detail/3348575/2012/11/15/Voetbalwereld-in-de-ban-van-briljante-Ibrahimagique.dhtml,